In het conflict zijn verschillende bevolkingsgroepen betrokken. In het begin van het conflict waren Egypte, Jordanië, Libanon en Syrië ook betrokken bij het conflict. De belangrijkste twee partijen zijn de Palestijnen en de Israëliërs.
Israëliërs
De Joden hadden veel te maken met geweld in de vorige eeuw en wilden dat dit ophield. Theodor Herlz bedacht hier een oplossing voor. Als de Joden een eigen staat zouden hebben, dan zouden ze niet meer in de minderheid zijn. Hierdoor zouden ze ook geen last meer hebben van het antisemitisme. (=De minachtende behandeling van de Joden op basis van hun religie.)
Hij wilde er voor zorgen dat Palestina de staat van de Joden zou worden, omdat daar het Jodendom ook is begonnen.
Op 14 mei 1948 werd Israël tot een Joodse staat verklaart en vele Joden gingen daar wonen. Israël heette vroeger Palestina. Hier woonden dus nog steeds Palestijnen.
Het doel van de Israëliërs is het verkrijgen van meer land, waarvan zij vinden dat zij daar recht op hebben.
Palestijnen
Het doel van de Palestijnen is ook het verkrijgen van meer land, waarvan zij ook vinden dat zij daar recht op hebben. Dit komt bij allebei de bevolkingsgroepen door religieuze redenen. De Palestijnen vinden dat de Israëliërs een bedreiging vormen voor hun eigen volk. De Palestijnen woonden dus al voordat de Joden naar Israël kwamen in het gebied, maar de Israëliërs bezitten nu een groter grondgebied. In Israël is momenteel ruim 80% van de bevolking Joods.
Andere bevolkingsgroepen
In 1940 tot 1950 hielpen Egypte en Jordanië de Palestijnse militairen bij aanvallen die over de grenzen gingen van de Israëliërs. Een paar jaar daarna hadden de Palestijnen ook een militaire basis in Jordanië en later in Libanon. Israël vocht tegen Egypte om de Gazastrook en won dit gevecht. De strook maakt nu deel uit van Palestina.
Er zijn verschillende oorlogen gevoerd met het Israëlische leger door een Libanese partij. Ook Iran en Turkije beginnen een steeds grotere rol in het conflict te spelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb